Nasi Goreng, czyli Smażony Ryż z Warzywami i Mięsem

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Opis:
SKładniki:
- 200g długoziarnistego ryżu
- 100g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 250g gotowanych krewetek bez pancerza
- 1 kapusta pak choi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść kiełków fasoli mung
- 6 jajek
- 100 g szynki
- listki kolendry
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Pokrój kurczaka w paseczki i podsmażaj go na patelni z olejem przez 2-3 minuty.
- W woku na klarowanym maśle podsmażaj przez 2 minuty pokrojoną w paseczki papryczkę chili, drobno posiekane czosnek i cebulę
- Dodaj krewetki i poszatkowaną kapustę i smaż kolejne 2 minuty, po czym wlej sosy i dodaj kiełki fasoli. Chwilę smaż, dodaj ryż, kurczaka i wszystko wymieszaj.
- Wbij 2 jajka i smaż, stale mieszając, do momentu, aż się zetną, a następnie dodaj szynkę pokrojoną w paski. Na patelni usmaż jako sadzone.
- Na wierzchu dania połóż jajko sadzone, udekoruj listkami kolendry
Wartości odżywcze:
Białko
35g
35g
Tłuszcz
14g
14g
Węglowodany
44g
44g