Nasi Goreng, czyli Smażony Ryż z Warzywami i Mięsem

nasi-goreng-z-kueczakiem
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Opis:
SKładniki:
  • 200g długoziarnistego ryżu
  • 100g piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 250g gotowanych krewetek bez pancerza
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • garść kiełków fasoli mung
  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • listki kolendry
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Pokrój kurczaka w paseczki i podsmażaj go na patelni z olejem przez 2-3 minuty.
  3. W woku na klarowanym maśle podsmażaj przez 2 minuty pokrojoną w paseczki papryczkę chili, drobno posiekane czosnek i cebulę
  4. Dodaj krewetki i poszatkowaną kapustę i smaż kolejne 2 minuty, po czym wlej sosy i dodaj kiełki fasoli. Chwilę smaż, dodaj ryż, kurczaka i wszystko wymieszaj.
  5. Wbij 2 jajka i smaż, stale mieszając, do momentu, aż się zetną, a następnie dodaj szynkę pokrojoną w paski. Na patelni usmaż jako sadzone.
  6. Na wierzchu dania połóż jajko sadzone, udekoruj listkami kolendry